Smarta startups till stadsutveckling

Ett samarbete mellan Öresundskraft, Helsingborg Stad och THINK Accelerate öppnar upp för nya möjligheter. Syftet med samarbetet är att främja och agera som ett stöd för bolag som fokuserar på energi och el relaterade lösningar för ett smartare hem.

Projekt H+ är för närvarande ett av de största byggnadsprojekt som genomförs i Sverige med fokus på stadsutveckling. En planerad byggnadsstart kommer att ske i år, 2017. Målet är att skolor, affärer, kontor och offentliga platser ska vara färdigt år 2035.

 

För att möta efterfrågan på de 40 000 personer som förutspås att flytta till Helsingborg, under den perioden, kommer även 4 000-5 000 smarta hem och lägenheter att byggas. Hamn- och industriområdet kommer därmed att gå igenom en radikal förändring de närmaste åren och projektet hoppas på att bli en modell för framtida stadsutvecklingsprojekt.

 

 

Förnyelseprojektet innehåller fyra distrikt – Gåsebäck, Husarområdet, Oceanhamnen och Universitetsområdet. Oceanhamnen är det första distriktet att genomgå omvandling.

 

Kärnan av H+ projektet är beläget på Bredgatan. Ett industriområde som ständigt utvecklas med hjälp av närvaron till Lunds universitet – Campus Helsingborg och de dynamiska företagen som driver innovationsidéer från Mindpark och THINK. Området kommer att fungera som en testbädd för H+, där utveckling av nya tekniker och metoder kommer att frodas. Det är idealiskt beläget mellan staden och hamnen och kommer därmed att vara det första området som förändras.

 

image credit: David Wiberg

 

Öresundskraft och Helsingborgs Stad anser att hem- och energilösningar behövs för att en stad ska vara hållbar och smart. Samarbetet med THINK ska på så sätt främja och stödja smarta bolag. Planen är att inkludera bolagen i planeringsprocessen av H+ och på så sätt ha ett helhetstänk som främjar hela Helsingborg, i strävan mot en smartare stad.

 

Lösningar inom stadsplanering, avfallshantering, smarta byggnader, smarta hem, el- och energianvändning som kan ha en positiv inverkan på det framtida levnadssättet är något som efterfrågas.

Öresundskraft, som bland annat hanterar energi och infrastrukturer, har fått i uppdrag att leverera strategin för det nya projektet H+. De ser samarbetet som en möjlighet att bygga långsiktiga relationer med nystartade bolag.

 

“Vi ser fram emot att bli utmanade, imponerade, överraskade och glada. Öresundskraft har mycket vi kan lära oss av startup samhället och vi kan i sin tur bidra med vår långa och breda erfarenhet “, säger Johanna Olesen, affärsutvecklare på Öresundskraft.

 

image credit: Krook & Tjäder

 

De utvalda bolagen kommer främst att ta del av accelerator programmet på THINK. De kommer även att få support från engagerade mentorer, tillgång till laboratorier och viktiga uppgifter som kan främja deras bolag, träffa intressenter, samarbeta med olika beslutsfattare och potentiellt hitta sina första kunder i H+ projektet.

 

“Den här typen av samarbete ger en stor möjlighet för smarta startups att få tillgång till de omfattande kunskaper, resurser och nätverk som Öresundskraft & Helsingborg Stad har att erbjuda. Även tillgång till en prestigefylld plats i H+ projektet”, säger Alexander Bastien, Verkställande Direktör på THINK.

 

Om THINK

THINK är en startup accelerator som stödjer nystartade techbolag. Utvalda startups deltar i ett 12-veckors globalt program med tillgång till ett internationellt nätverk av mentorer. THINK erbjuder även workshops av ledande experter inom industrin, skräddarsydd coachning, introduktioner till investerare, gratis kontorsplats och tillgång till produkter med ett värde på över $ 300.000 från Google, Microsoft, IBM, Amazon, Stripe, Hubspot, Trello och många fler.

Programmet är helt kostnadsfritt och bolagen behåller 100% av deras företag. Tillsammans har THINK Startups samlat in över 24 Mkr och omdefinierar branscher inom bygg, juridik, ekonomi, e-handel och mer.

 

Anmälan till vårprogrammet 2017 är öppen fram tills 12:e februari, mer information om programmet och hur du ansöker finns att hitta här.

 

 

Comments

comments